Nyt biologisk grundlag for jagttider
Toppet skallesluger, rådyr eller sildemåge? Jagttiderne skal revideres til næste år, og nu foreligger den biologiske vurdering af arternes jagtbarhed.

En ny, opdateret oversigt over den eksisterende viden om biologiske, bestandsmæssige og jagtlige forhold for en række danske vildtarter er netop udkommet.
For hver art findes der nu en opdateret, faglig vurdering af den gældende jagttid, suppleret med en vurdering af eventuelle forvaltningsmæssige problemstillinger. For de ikke-jagtbare arter giver rapporten en vurdering af de bestandsmæssige muligheder for en eventuel jagttid.
Siden den første udgave af Lov om jagt og vildtforvaltning trådte i kraft i 1994, er de danske jagttider blevet taget op til revision mindst hvert fjerde år. Næste revision skal ske med virkning fra jagtsæsonen 2026/27.
Derfor har Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) bedt DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet om at udarbejde en faglig rapport med det biologiske grundlag for en vurdering af jagtens bæredygtighed.
Jagtens bæredygtighed
Vurderingen omfatter ikke blot jagtbare arter, men også arter, der eventuelt kan indføres jagttid på. Forskerne bag rapporten har vurderet jagtens økologiske bæredygtighed for den enkelte art. For de jagtbare arter viser gennemgangen, at jagten i Danmark overordnet set er bæredygtig.
Det store hjortevildt behandles særskilt af Den Nationale Hjortevildtgruppe, og der gives derfor kun en status for bestanden og dens forvaltning. Det samme gælder for en række gåsearter, hvor der foreligger internationale forvaltningsplaner.
Det er ministeren for Grøn Trepart, der fastsætter jagttiderne. Det sker efter indstilling fra SGAV og Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver ministeren i spørgsmål vedrørende jagt og vildtforvaltning. DCE’s rapport udgør således en væsentlig del af det faglige beslutningsgrundlag.
Læs rapporten ”VILDTBESTANDE OG JAGTTIDER I DANMARK - Det biologiske grundlag for jagttidsrevisionen 2026” her. (link)
For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorforsker Thomas Kjær Christensen, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet på tk@ecos.au.dk eller tlf: (+45)40256813