Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny model viser, hvordan vindmøllebyggeri til havs påvirker marsvin

Energiselskaber og myndigheder har fået et nyt værktøj til at forudsige, hvordan byggeri af havvindmølleparker påvirker havets pattedyr.

18.05.2018 | Michael Strangholt

Støj under vandet fra byggeri af havvindmølleparker påvirker dyrelivet i havet, og med en stadig stigende efterspørgsel efter grøn energi, vil havpattedyrene blive udsat for mere larm. For tiden er der over 900 offshore-projekter for vindmøller under udvikling alene i Europa. Marsvin er omfattet af en høj grad af beskyttelse i europæiske farvande, så det er vigtigt for myndigheder og bygherrer at kunne vurdere, hvordan fremtidige havvindmølleparker vil påvirke dyrene, inden man sætter byggeriet i gang.   

Forskere fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har bygget et modelværktøj – DEPONS – der kan forudsige, hvad der sker med populationer af havpattedyr, når de bliver udsat for forskellige slags støj, herunder støj fra opførelsen af havvindmølleparker.

Modellen viser, hvordan forstyrrelser påvirker dyrenes bevægelser, jagt efter føde og energiniveau, og kan anvendes til at forudsige effekterne af støjpåvirkning til en række havpattedyr. Forskerne har anvendt marsvin i Nordsøen som eksempel til at vise, hvordan undervandsstøj kan påvirke dyreflokke under vandet. DEPONS-modellen kan vise, hvordan opførelsen af fremtidige vindmølleparker vil påvirke havpattedyr ved et konkret byggeri.

For at gøre modellen så realistisk som muligt, har forskerne anvendt data fra opførelsen af den hollandske havmøllepark Gemini. Marsvinenes bevægelser og reaktioner blev målt under forskellige lydforhold, og herefter blev data om marsvinenes adfærd under lydpåvirkningen brugt i et virtuelt undervandslandskab. I det virtuelle landskab kunne forskerne så bygge nye vindmøller og kalibrere dyrenes opførsel fra den virkelige verden ind i computermodellen.

Det videnskabelige arbejde med modellen er netop offentliggjort i tidsskriftet Conservation Letters.

Læs artiklen (på engelsk) her:  "Predicting the impacts of anthropogenic disturbances on marine populations".
Læs mere om DEPONS her: www.depons.au.dk

For yderligere oplysninger, kontakt venligst Jacob Nabe-Nielsen, jnn@bios.au.dk eller +45 22481210

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Offentligheden / Pressen, Havpattedyrforskning