Aarhus Universitets segl

Ny analyse af sundhedsrisiko i Grindsted

Grindstedværkets forureningen udgør ikke en specifik og uacceptabel sundhedsrisiko for borgerne i Grindsted i dag, så længe retningslinjerne for anvendelse af især vand bliver overholdt.

Risikovurderingen er en del af tre undersøgelser af betydningen af den forurening, borgere i Grindsted har været udsat for over tid primært fra Grindstedværkets forurening. (Foto: Colourbox).

Forskere fra DCE – Nationalt Miljø og Energi har netop på et borgermøde præsenteret en undersøgelse af sundhedsrisici som følge af generationsforureningen i Grindsted.

Grindstedværkets fabriksgrund står for en alvorlig generationsforurening, især i grundvandet, hvor mange skadelige stoffer overskrider deres grænseværdier.

I en rapport udarbejdet for Region Syddanmark understreger forskerne, at retningslinjer omkring brugen af vand fra haveboringer og kontakt til overfladevand bør overholdes.

For mens det dybe grundvand ikke direkte eksponerer mennesker, udgør det øvre grundvand en sundhedsrisiko, især for dem, der bruger dette vand til private haveboringer og anvender vandet herfra, hedder det i rapporten.

Formålet med risikoanalysen har været at undersøge om borgere, der bor i Grindsted i dag, er eksponeret for stoffer fra forureningen i koncentrationer, som overstiger stoffernes sundhedsgrænseværdi, og som dermed kan udgøre en uacceptabel risiko for folkesundheden blandt borgerne.

Læs rapporten ”Human Risikoanalyse af Grindstedforureningerne” her.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorforsker Hans Sanderson hasa@envs.au.dk eller på tlf: (+45)41893289