Målinger: Corona-nedlukning har givet renere luft
Markant lavere luftkoncentrationer af kvælstofdioxid og fine partikler under nedlukningen af Danmark, viser en analyse af måledata for det meste af 2020.

De stort set tomme motorveje og de meget få fly på himlen i slutningen af marts og april 2020 var et meget synligt bevis på effekten af corona-restriktionerne, som har reduceret mange af samfundets aktiviteter. Nu kan effekten af corona-restriktionerne også ses i forskernes målinger af luftforureningen. På H.C. Andersens Boulevard i København var der tale om et fald på 35-40% for kvælstofoxider og fine partikler fra foråret 2019 til samme periode i 2020.
I et nyt notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi giver forskere bag det nationale luftovervågningsprogram en opdatering på den viden, som måleresultater har givet om corona-restriktionernes effekt på luftkvaliteten i Danmark. Det skal understreges at udmeldingerne er foreløbige, da den fulde kvalitetskontrol endnu ikke er fuldført.
Notatet tager udgangspunkt i effekten på luftkoncentrationerne af kvælstofdioxid og de fine partikler (partikler med diameter under 2,5 µm). Disse to luftforureningskomponenter er ansvarlige for omkring 90% af de samlede helbredseffekter fra luftforureningen i Danmark.
Målingerne viser, at kvælstofdioxid og fine partikler optrådte i væsentligt lavere middelkoncentrationer i 2020 end i 2019. Fra 2019 til 2020 viser målingerne et fald på 13-24% ved gade-målestationerne og 25-27% ved bybaggrundsmålestationerne. Der er også sket et betydeligt fald ved landbaggrundsmålestationerne, men usikkerheden er her meget stor, da koncentrationerne er meget lave.
De fine partikler faldt med 24-39% fra 2019 til 2020, hvilket ifølge notatet skyldes den samlede effekt af corona-restriktioner, det generelle fald i udledningerne og de naturlige variationer, som følge af år til år variationer i vejrforholdene. Det regnede usædvanligt meget i de første måneder af 2020, og derfor var koncentrationerne af fine partikler – der for en dels vedkommende bliver skyllet ud af luften med regn – allerede faldet betragteligt før restriktionerne trådte i kraft.
Variationerne i vejrforholdene kan både føre til højere og lavere koncentrationer, hvilket gør det vanskeligt at adskille effekterne af corona-restriktionerne og variationerne i vejrforholdene. Sammenfaldet mellem de omfattende corona-restriktioner og det store fald i koncentrationerne i foråret 2020 peger ifølge notatet imidlertid på, at corona-restriktionerne er den væsentligste årsag til de usædvanlige lave koncentrationer.
Faldet som følge af corona-restriktionerne skyldes ifølge forskerne de omfattende restriktioner, som i store dele af 2020 prægede Danmark og resten af Europa. De førte til et stort fald i udledninger og dermed også luftkoncentrationerne.
Måleresultaterne er beskrevet i notatet, og blev fremlagt på ”Topmøde i Luftvisionen” i regi af Dansk Miljøteknologi fredag den 29. januar 2021.
Læs notatet ”Corona-nedlukningens indflydelse på luftkvaliteten i Danmark i 2020” her.
Læs mere om det danske luftmåleprogram her.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorforsker Thomas Ellermann, tel@envs.au.dk, mobil 51 48 95 84.