Aarhus Universitets segl

Iltsvind fortsat på rekordniveau

De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.

Iltsvind er i løbet af de seneste ca. hundrede år forøget i hyppighed, udbredelse, varighed og intensitet som følge af forøget tilførsel af næringsstoffer og organisk stof og klimaforandringer. Desuden påvirkes ilt-forholdene negativt af fiskeri med bundslæbende redskaber, skriver forskerne. Foto: Peter Bondo Christensen
Iltsvindets udbredelse i oktober 2024 var fem til syv gange større end i oktober de foregående tre år. I nogle områder var op til halvdelen af vandsøjlen påvirket af overvejende kraftigt iltsvind i oktober 2024, og det berørte vandvolumen var 14 gange større end i oktober sidste år.

De indre danske farvande var i oktober ramt af iltsvind i et usædvanligt stort omfang. Arealet med iltsvind var fem til syv gange større end i oktober måned de sidste tre år.

Det har blandt andet betydet, at der i mange områder slet ingen ilt har været til bundlevende dyr og planter, og at der frigivet giftig svovlbrinte fra bunden.

Det viser et notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, som rapporterer om iltsvindets udbredelse og styrke på baggrund af målinger fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og data fra myndighederne i Tyskland og Sverige. Notatet er årets tredje, der beskriver udviklingen af iltsvind i de indre danske farvande.

Værst så det ud med kraftigt iltsvind i Mariager Fjord, det sydlige Lillebælt og tilstødende sydøstjyske fjorde samt i Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav. Desuden var der moderat iltsvind i Bælthavet nord for Fyn og i Aarhus Bugt og i flere af de omgivende farvande.

Omfattende økologiske konsekvenser
I store dele af det centrale og sydlige Kattegat samt Storebælt og Øresund var iltindholdet lavt i oktober, men dog over grænsen for iltsvind, fremgår det af notatet.

Forskerne bag notatet forventer, at iltsvindets vil blive reduceret markant i løbet af den kommende måned som følge af blæst og faldende temperatur. Men hvis vindforholdene er rolige i de første par uger af november, og temperaturen forbliver høj for årstiden, kan iltforholdene godt forværres kortvarigt i nogle områder.

Siden august har forholdene været meget kritiske for især bundlevende dyr, fisk og planter i et stort område. En så lang periode med meget dårlige iltforhold på store arealer har omfattende økologiske konsekvenser, skriver forskerne.

Læs hele notatet ”Iltsvind i danske farvande 26. september – 30. oktober 2024” her. 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet på tlf. 30 18 31 09 eller via e-mail: jwh@ecos.au.dk.

Læs mere om iltsvind her

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, udsender hvert år fire iltsvindsrapporter. Rapporterne beskriver de aktuelle iltforhold i de danske samt tilgrænsende svenske og tyske farvande i perioderne juli-august, august-september, september-oktober og oktober-november. Perioderne dækker det tidsrum, hvor iltsvind typisk er mest udbredt.

Den omtalte rapport giver en status for den aktuelle udvikling og udbredelse af iltsvind fra og med 26. september til og med 30. oktober 2024. Formålet med rapporten er at dokumentere iltforholdene og give offentligheden et indblik i iltsvindssituationen i perioden.

Oversigten er udarbejdet af DCE i samarbejde med Styrelsen for Grøn Areal-omlægning og Vandmiljø (SGAV) samt svenske og tyske institutioner. Grundlaget for rapporten er SGAV’s målinger af iltindholdet i danske farvande og svenske og tyske myndigheders målinger i tilgrænsende farvandsområder.