Danmark i front mod blyammunition
Danmark har som det første land i verden forbudt al blyholdig jagtammunition. Ny bog vil eksportere den videnbaserede tilgang til forvaltning på området.
1. april i år trådte der et nyt forbud i kraft i Danmark, som stopper brugen af blyholdig, centraltændt riffelammunition. Som foregangsland for en blyfri jagt-kultur har skiftende regeringer på et solidt forskningsbaseret grundlag udfaset blyammunition.
I en ny bog sætter dr Techn. Niels Kanstrup - med 35 års erfaring som rådgiver, forsker og jæger - fokus på de alvorlige konsekvenser af brugen af blyholdig ammunition i jagt. Bogen udgives på engelsk for internationalt at kunne inspirere myndigheder og jægere rundt om i verden.
I bogen påpeger Niels Kanstrup, at jagtens aftryk på naturen er mere omfattende end tidligere antaget, og opfordrer til et skifte fra blyholdig til blyfri ammunition i hele verden.
Forurening rammer dyr og mennesker
Blyammunition er i dag den største kilde til blyforurening i naturen, og bogen fremhæver de alvorlige sundheds- og miljømæssige risici, som spredningen af bly medfører. Ifølge bogen påvirker bly ikke kun det vilde dyreliv, men udgør også en risiko for mennesker, der spiser vildtkød.
”Selv om bly har været brugt i århundreder, er det nu på tide at anerkende de alvorlige konsekvenser af blyforgiftning," hedder det i bogen
Blyforureningen fra jagt anses for at være en vedvarende belastning på økosystemerne, der kan forårsage uoprettelige skader, selv ved lave doser.
Forfatteren understreger, at selv om mange europæiske lande, herunder Danmark, allerede har taget skridt til at begrænse brugen af blyhagl i vådområder, er disse regler ofte utilstrækkelige og dårligt håndhævede.
”I Europa har Tyskland og Danmark for nylig strammet reglerne, men der er stadig et stort behov for en bredere international indsats”, siger Niels Kanstrup.
Alternative skud i bøssen
Bogen argumenterer for, at jagt med blyammunition ikke lever op til nutidens krav om bæredygtighed.
"Vi skal sikre, at jagt som rekreativ aktivitet ikke bidrager til ødelæggelsen af de naturlige ressourcer, vi ønsker at bevare," understreger forfatteren.
Kanstrup peger i bogen på, at der allerede findes flere sikre og effektive alternativer til blyammunition, såsom ammunition lavet af jern, bismut og kobber.
"Jægere kan få adgang til blyfri ammunition til priser, der er sammenlignelige med blyholdige produkter," påpeger forfatteren.
Erfaringer fra lande som Danmark, der har haft et totalt forbud mod blyhagl siden 1996, viser, at overgangen til blyfri ammunition kan ske uden at gå på kompromis med jagtens effektivitet eller sikkerhed.
Internationale ambitioner
For at lykkes med udfasningen af blyammunition kræver det ifølge bogen både politisk vilje og bedre kommunikation.
"Det er afgørende, at myndighederne intensiverer deres indsats og samarbejder tættere med jægerne og befolkningen," siger forfatteren. "Vi har brug for en klar og tydelig indsats, der kan sikre en langsigtet bæredygtig løsning, som er til gavn for både natur og mennesker."
Bogen slutter med at opfordre til en forstærket forskningsindsats og en styrket dialog mellem alle involverede parter for at fremme en bæredygtig jagtkultur og naturforvaltning internationalt.
”Derfor er bogen tiltænkt et udenlandsk publikum, og målgruppen er ikke forskere, men praktikere og beslutningstagere. Og derfor har vi suppleret med resuméer på fransk, tysk og spansk”, forklarer Niels Kanstrup.
Forfatteren ser en udfasning af blyammunition som en mulighed for at vise, at samfundet er i stand til at tackle miljøproblemer på en effektiv og ansvarlig måde.
Læs bogen ”THE TRANSITION TO NON-LEADAMMUNITION: an essential and feasible prerequisite for sustainable hunting in modern society” her.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved dr. Techn. Niels Kanstrup, nk@ecos.au.dk eller på tlf.: +4520332999.