Bunddyr vinder frem i de åbne farvande
Flere års tilbagegang for bundlevende dyr i de åbne farvande stoppede tilsyneladende i 2010.
Flere års tilbagegang for bundlevende dyr i de åbne farvande stoppede tilsyneladende i 2010. Prøver fra 24 prøvetagningsstationer under det nationale overvågningsprogram NOVANA viser, at dyr som søstjerner, muslinger, snegle, havbørsteorme og krebsdyr i 2010 gik frem i såvel artsrigdom som i antal individer.
Det fremgår af rapporten ”Vandmiljø og Natur 2010” fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Rapporten offentliggøres i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Naturstyrelsen.
Bundfaunaens biologiske mangfoldighed, tæthed og biomasse i de åbne farvande og i enkelte åbne, kystnære områder som Aarhus Bugt er steget markant siden den sidste prøvetagning i 2008. Der var ikke programsat tilsvarende analyser af bundfauna-prøver under NOVANA i 2009, og forskerne kan derfor ikke sige, hvorvidt bunddyrenes fremgang indledtes allerede i sommeren 2008.
Seniorforsker Jørgen Hansen, der sammen med kollegaen seniorforsker Alf Josefson, har analyseret prøverne, antager, at det formentlig er gunstige forhold i havområderne for bunddyrlarvernes overlevelse i vandsøjlen, der har medført stigningen i antal arter og individer.
”Men hvilke forhold, det drejer sig om, ved vi foreløbig ikke. I og med at der ikke er data for 2009, kan vi blot konstatere, at der efter en lang årrække med tilbagegang i såvel artsrigdom og tæthed af dyrene er sket en markant bedring i 2010,” siger Jørgen Hansen.
Bunddyrene i de åbne farvande udgør en vigtig fødekilde for bundlevende fisk og er dermed af vital betydning for fiskeriet.
Første samlede overblik over naturtyper
”Vandmiljø og Natur 2010” indeholder for første gang et samlet overblik over data fra de 28 naturtyper (18 åbne naturtyper og 10 skovtyper), der indgår i NOVANA i perioden 2004-10. Natur- og skovtyperne dækker de væsentlige dele af den danske natur på landjorden.
Formålet med NOVANAs delprogram for denne såkaldte terrestriske natur (naturtyper som enge, moser og heder) og dens biologiske mangfoldighed er at levere det faglige grundlag for en vurdering af bevaringsstatus for naturtyper og arter i Danmark.
Dataene viser store forskelle i de forskellige åbne naturtyper og det er derfor ikke muligt kort at give en dækkende beskrivelse, men der må henvises til de enkelte afsnit.
Andre hovedresultater i ”Vandmiljø og Natur 2010” - Særlige forhold i 2010
I det følgende omtales en række forhold, hvor der er set en særlig udvikling over perioden 1989-2010, eller hvor året 2010 har været specielt.
Klima 2010
Vejrmæssigt var 2010 karakteristisk ved at være et koldt år. Siden 1873 har der kun i 1996 været lavere gennemsnitstemperatur end i 2010. December 2010 var usædvanlig kold (-3,9 °C) med en gennemsnitstemperatur 5,5 °C under normalen (1,6 °C). Der var et lille nedbørsoverskud og et beskedent overskud af solskinstimer. Ferskvandsafstrømningen svarede i 2010 til normalen for perioden 1971-2000. Vejret, især nedbør og afstrømning, har betydning for en række af de forhold, der følges i overvågningen.
Grundvand
Indsatsen efter vedtagelsen af Vandmiljøplan I i 1987 for at mindske nitratudvaskningen fra dyrkede arealer kan ses i det yngste iltede grundvand. Effekten afspejler sig ved, at nitratindholdet i det yngste, iltede grundvand er faldende. I ældre grundvand, som er mere end 25 år gammelt, er der fortsat størst hyppighed af boringer med stigende nitratindhold. Faldet i nitratindholdet har været større i sandområder end i lerområder.
Blandt de undersøgte pesticider og nedbrydningsprodukter er både godkendte, regulerede og forbudte pesticider. De regulerede pesticider er godkendte, men deres anvendelse er reguleret for at nedsætte risikoen for nedsivning til grundvandet. I 2010 blev der fundet godkendte pesticider eller nedbrydningsprodukter i ca. 2 procent af de undersøgte indtag, regulerede pesticider eller nedbrydningsprodukter heraf i ca. 7 procent af de undersøgte indtag og forbudte pesticider eller nedbrydningsprodukter i ca. 35 procent af de undersøgte indtag. Fundene af de regulerede pesticider kan stamme fra stoffernes anvendelse før de blev regulerede.
Vandløb og søer
Reduceret datagrundlag for 2010 har betydet, at der kun kan beskrives ændringer i udviklingen af vandløbsfaunaen frem til og med 2009. Der har ikke været betydelige ændringer i de centrale søparametre i 2010,hvorfor de forbedringer, der gennem perioden 1990-2010 er påvist i de intensivt overvågede søer, stadig kan konstateres.
Luft
Overvågningen af luften i perioden 1990-2010 har vist, at tilførslen af kvælstof fra luften til natur- og vandområder varierer mellem årene afhængig af de meteorologiske forhold, men tilførslen er faldet set over hele overvågningsperioden 1990-2010. Samlet set er den mængde kvælstof, som tilføres fra luften til natur- og vandområder inklusive havområder, faldet med ca. 30 procent. Faldet har baggrund i en reduktion af såvel udenlandske som danske kilder.
Fakta om NOVANA
Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljøet og Naturen (NOVANA) trådte i kraft 1. januar 2004. Siden 1988 har Danmark haft et nationalt overvågningsprogram for vandområder. Dette program har sit udspring i Vandmiljøplanen fra 1987, hvor der blev iværksat overvågning af vandmiljøet med hovedvægten på de vandkemiske forhold i havet, kystvande, søer, vandløb og grundvand samt vigtige kilder til forurening, nemlig spildevand, landbrug og via luften. Pesticider og andre miljøfremmede stoffer har siden programmets start været med i overvågningen af grundvand og siden 1998 også i de øvrige dele af programmet.
Med implementeringen af NOVANA som et integreret overvågningsprogram for vandmiljøet, luftmiljøet og den terrestriske natur har Danmark fra 2004 haft en samlet og systematisk overvågning af både akvatisk og terrestrisk natur og miljø. Overvågningsstationerne er fordelt over hele landet.
NOVANA-programmet for 2011-2015
Kontakt: Poul Nordemann Jensen, tlf. 8715 8793, pnj@dmu.dk
Susanne Boutrup, tlf. 8715 8794, sub@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Sammenfattende rapport:
Vandmiljø og Natur 2010. NOVANA. Tilstand og udvikling – faglig sammenfatning. Nordemann Jensen, P., Boutrup, S., Svendsen, L.M., Grant, R., Windolf, J., Bjerring, R., Ellermann, T., Fredshavn, J.R., Hansen, J.W., Petersen, D.L.J., Thorling, L. & Holm, A.G. 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 106 s. – Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 8.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (9,27 MB)
Kontakt: Poul Nordemann Jensen, tlf. 8715 8793, pnj@dmu.dk
Susanne Boutrup, tlf. 8715 8794, sub@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Rapporten er udarbejdet på baggrund af en række delrapporter som er offentliggjort samtidig med den sammenfattende rapport. Det drejer sig om følgende delrapporter:
Atmosfærisk deposition 2010: NOVANA. Ellermann, T., Andersen, H.V., Bossi, R., Christensen, J., Løfstrøm, P., Monies, C., Grundahl, L. & Geels, C. 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi. – Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 2.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (3,34 MB)
Kontakt: Seniorforsker Thomas Ellermann, tlf. 8715 8526, tel@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Landovervågningsoplande 2010. NOVANA. Grant, R., Blicher-Mathiesen, G., Jensen, P.G., Hansen, B. & Thorling, L. 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi. 126 s. – Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 3.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (4,62 MB)
Kontakt: Seniorrådgiver Gitte Blicher-Mathiesen, tlf. 8715 8758, gbm@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Vandløb 2010. NOVANA. Windolf, J., Wiberg-Larsen, P., Bøgestrand, J., Larsen, S.E., Thodsen, H., Bjerring, R., Ovesen, N.B. & Kjeldgaard, A. 2011. DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. – Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 4.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (3,53 MB)
Kontakt: Cand. scient. Jørgen Windolf, tlf, 8715 8763, jwn@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Søer 2010. NOVANA. Bjerring, R., Johansson, L.S., Søndergaard, M., Kjeldgaard, A., Sortkjær, L., Windolf, J. & Bøgestrand, J. 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 64 s. – Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 5.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (4,08 MB)
Kontakt: Forsker Rikke Bjerring, tlf. 8715 8784, rbh@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Marine områder 2010. NOVANA. Tilstand og udvikling i miljø- og naturkvaliteten. Hansen, J.W. & Petersen, D.L.J. (red). 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi,– Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 6.
Sammenfatning | Summary | Hele rapporten i pdf-format (6,47 MB)
Kontakt: Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, tlf. 8715 8805, jwh@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Terrestriske habitatnaturtyper 2010. NOVANA. Fredshavn, J.R., Ejnæs, R., Damgaard, C., Nielsen, K.E. & Nygaard, B. 2011. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, – Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 7.
Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (12,91 MB)
Kontakt: Seniorrådgiver Jesper Fredshavn, tlf. 8715 8859, jfr@dmu.dk
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
Punktkilder 2010. Naturstyrelsen 2011. - www.nst.dk
Grundvand. Status og udvikling 1989-2010. Thorling, L. (red.) 2011. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland – GEUS. - www.geus.dk