Beskyttelse af flagermus ved vindmøller og solceller
Nyt notat uddyber anbefalinger til beskyttelse af flagermus ved visse VE-anlæg.

Energiudvikling og bevaringen af flagermusbestande kan med bedre viden og planlægning og målrettede, effektive afværgetiltag godt gå hånd i hånd.
Den seneste forskning dokumenterer flagermusenes sårbarhed over for især vindmøller og solcelleanlæg, men peger også på, at der med omtanke i planlægningen og teknologiske løsninger kan findes løsninger, der tilgodeser flagermus.
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet offentliggør nu på bestilling fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) et nyt fagligt notat, der uddyber centrale emner fra den tidligere udgivne “Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2”.
Notatet bygger på den seneste forskning om flagermus, og hvordan vindmøller kan påvirke bestande og solcelleanlæg kan berøve flagermusene jagtområder. Med udgangspunkt i flagermusenes økologi og adfærd præsenterer notatet en række opdaterede vurderinger og anbefalinger, som blandt andet omfatter:
- Vindmøller: Vindmøller kan medføre direkte og indirekte påvirkninger på flagermus gennem kollisioner og habitatforandringer. Notatet fremhæver vigtigheden af at gennemføre grundige toårige før-undersøgelser for at vurdere risikoen for påvirkning, særligt i områder med skov og andre vigtige levesteder for flagermusene, og vigtigheden af forskning i afværgetiltags effektivitet og en systematisk overvågning af vindmøller fremover for at sikre flagermusene.
- Solcelleanlæg: En redegørelse for de nuværende videnhuller samt de afværgetiltag, der kan implementeres for at minimere negative effekter på flagermus.
- Internationale perspektiver: Sammenligninger med udenlandske vejledninger og undersøgelser, herunder fra Nederlandene og Norge, understreger nødvendigheden af systematiske undersøgelser både før og under driftsfasen for at sikre bæredygtigheden af vind- og solenergiudviklingen.
Notatet er udarbejdet i tæt samarbejde med Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) og har i processen modtaget omfattende ekstern kommentering fra en række interessenter, herunder Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Energistyrelsen og Green Power Denmark.
Tænk hensyn ind i den grønne omstilling
Forfatterne giver i notatet og i håndbogen konkrete anbefalinger til, hvordan beslutningstagere kan integrere hensynet til flagermus i planlægningen og driften af vedvarende energiprojekter, så de ikke forsinkes unødigt pga. utilstrækkelige miljøvurderinger.
Myndigheder, industriaktører og miljøorganisationer opfordres til en tættere dialog sammen med forskningsinstitutioner om at udarbejde en egentlig vejledning om flagermus og VE-projekter - forskning i effektiviteten af afværgetiltag, der kan reducere risikoen for flagermusdrab, og nationale monitoreringsstrategier.
Læs notatet ”Flagermus, vindmøller og solceller - uddybning af udvalgte emner i Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2” her.
For yderligere information, kontakt venligst DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorrådgiver Morten Elmeros, tel.: +4520731575 eller elm@ecos.au.dk.