Aarhus Universitets segl

Tema 6: Natur og biodiversitet

Danmark har sammen med EU sat et mål om senest i 2010 at standse tabet af biodiversitet – naturens mangfoldighed. I vandløb og søer er der indikationer på, at tabet af biodiversitet er standset. Men i den terrestriske natur og i havet ser det ud som om, at biodiversiteten fortsat går tilbage. 

 

Sammenfatning

Naturen i det åbne land er i tilbagegang. Siden 1990 er den samlede bestand af 22 danske agerlandsfugle faldet med 36 %. Arealet af de lysåbne naturtyper som heder, overdrev, enge og klitter er i tilbagegang, og 66 % af dem har ugunstig bevaringsstatus.

Skovfuglebestanden, opgjort for 22 arter, har været stabil siden 1990. Naturkvaliteten – målt som dødt ved, andel af gamle træer og urørt skov – er lav i de danske skove. Over 70 % af det danske skovareal indeholder intet dødt ved. Skovarealet er stigende som følge af skovrejsning.

Forekomsten af de mest følsomme smådyr i de danske vandløb er steget med 23 % mellem 2000 og 2007, hvilket indikerer en bedring af biodiversiteten. I havet er artsdiversiteten og antallet af bunddyr i de danske farvande derimod faldet siden 1990’erne.

29 % af de vurderede arter i Danmark er rødlistede, dvs. de er i risiko for at forsvinde. Omkring halvdelen af de rødlistede arter hører til i skov.

Den gennemsnitlige påvirkning af landområdet med luftbåren kvælstof har været faldende siden 1990, men tålegrænserne for de mest sårbare naturtyper som heder, overdrev, lobeliesøer og højmoser er fortsat overskredet.