Aarhus Universitets segl

Nr. 265: Indikatorer til overvågning af påvirkninger af marint affald på biota i danske farvande

Strand, J.; Simon, M. & Linnebjerg J.F. 2023. Indikatorer til overvågning af påvirkninger af marint affald på biota i danske farvande. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 28 s. - Teknisk rapport nr. 265
http://dce2.au.dk/pub/TR265.pdf

Sammenfatning

Descriptor 10 i EU’s havstrategidirektiv (HSD) omhandler marint affald, hvor der er vurderet behov for viden om forekomst af mængder og sammensætning samt påvirkninger i det marine miljø. Til vurdering af dette er der beskrevet fire kriterier i HSD, som også er blevet prioriteret ifm. med den danske implementering af overvågningen for perioden 2021-26 (Miljøstyrelsen, 2020). I Danmark har den hidtidige overvågning af marint affald fokuseret på indikatorer til overvågning af marint affald (makroaffald) på strande og på havbunden (kriterie D10C1), indikatorer for mikro-affald i vandsøjlen og sediment (kriterie D10C2) samt for indikatorer for indtagelsen af plastik i havfuglen mallemuk (kriterie D10C3), som også anbefales til den regionale overvågning i Nordsøen.

Denne tekniske rapport har til formål at tilvejebringe et bedre beslutningsgrundlag for udvælgelse af potentielle miljøindikatorer for D10C3 og D10C4 med relevans for en eventuel kommende national overvågning i Danmark. Dette baseres bl.a. på baggrund af aktuelle overvejelser i bl.a. internationale arbejdsgrupper omkring nuværende og fremtidige indikatorarter for indtagelse (kriterie D10C3) og andre påvirkninger (kriterie D10C4) af marint affald. Med relevans for den nationale overvågning med kobling til HSD kan D10C3 indikatoren for indtagelsen af plastik >1 mm i havfuglen mallemuk (Fulmarus glacialis) fortsat betragtes som den mest velegnede miljøindikator, og denne indikator er også prioriteret som regional indikator for Nordsøen af både OSPAR og EU. Det anbefales derfor, at denne indikator fortsat indgår som en del af et nationalt overvågningsprogram i Danmark, selvom anvendelsen af indikatoren er geografisk afgrænset til Nordsøen og Skagerrak.

Indikatorer for indtagelse af marint affald i andre arter af havfugle eller andre dyregrupper der kan have mere relevans for de indre danske farvande og Østersøen, mangler stadig en bredere afprøvning. Dette gælder især en vurdering af deres egnethed og robusthed set i en dansk overvågningskontekst, bl.a. for at kunne vurdere trends. Undersøgelser har vist at både fisk og bunddyr, som muslinger fra danske farvande og fra vores nabolande kan indeholde især mikroplastik. Disse dyregrupper kan derfor også være relevante at overveje som overvågningsindikatorer for indtagelse af mikroplastik i danske farvande.

Overvågning med relevans for D10C4 inkluderer undersøgelser for andre typer af påvirkninger fra marint affald på dyrelivet, herunder forekomst af dyr der er viklet ind i marint affald og mortalitet som følge af dette. Her kan observationer af både levende og døde dyr, der er viklet ind i marint affald på kysten eller i havet, være relevante. For havfugle kan dette også omfatte forekomsten af plastik og andet marint affald i fuglereder. Idet undersøgelser af plastik og andet affald inkorporeret i havfuglereder metodemæssigt kan koordineres med andre miljøundersøgelser omkring fugle-kolonier, samt kan betragtes som en ikke-invasiv metode, kan en sådan indikator være relevant at overveje i en dansk overvågningskontekst. I forbindelse med opfiskning af tabte og efterladte fiskeredskaber (spøgelsesnet og tejner) i de danske farvande kan det derudover være relevant at overveje, som en del af rapporteringen, at inddrage en mere systematiske registrering af forekomst af fisk og større hvirvelløse dyr som krabber og hummere, som måtte være viklet ind i disse.