Aarhus University Seal

Mange ultrafine partikler i luften over Tårnby

Forskere kaster lys over omfang og konsekvenser i Tårnby Kommune efter i et år at have målt luftforureningen.

Kortlægningen indeholder blandt andet en luftkvalitetsvurdering med beskrivelse af luftkvaliteten og en kildeopgørelse, som beskriver emissionen fordelt på kilder, og kildernes bidrag til luftkvaliteten i Tårnby Kommune. (Foto: Colourbox)
Antallet af ultrafine partikler lå som middel for hele måleperioden fra den 1. maj 2023 til 30. april 2024 på mellem 8.600 og 12.400 partikler per cm3 med højeste antal ved Børnehuset Gammel Kirkevej og laveste antal ved Skelgårdsskolen, som ligger længere fra de centrale dele af forpladsen i lufthavnen end de øvrige målesteder.

Der er flere skadelige ultrafine partikler visse steder i Tårnby Kommune end ved H.C. Andersens Boulevard, som er en af landets mest forurenede gader.

Det viser resultaterne fra 12 måneders målinger af luftforureningen i Tårnby Kommune. DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har gennemført disse målinger sammen med en lang række modelberegninger i et stort projekt  for Tårnby Kommune.

Opgaven for Tårnby Kommune har haft særligt fokus på luftkvalitetsniveauerne ved såkaldte følsomme arealanvendelser, hvilket vil sige ved udvalgte skoler, vuggestuer, børnehaver og lignende.

Nu ligger der dokumentation for projektet i form af fire delrapporter og en samlerapport.

Høje niveauer ved børneinstitutioner
Målingerne for Tårnby Kommune er blandt andet anvendt til at vurdere niveauet af ultrafine partikler, som er de meget små partikler med diameter under 100 nanometer, hvor en nanometer svarer til en milliontedel af en millimeter.

For eksempel har målingerne ifølge rapporterne dokumenteret, at timemiddelværdierne ved vuggestuen ved Kastrup Kirke i omkring 50% af tiden ligger over 20.000 partikler per kubikcentimeter luft, når vinden kommer fra lufthavnen.

Ved timemiddelværdier over 20.000 partikler per kubikcentimeter anser WHO niveauet af ultrafine partikler til at være højt.

Ved Kastrup Kirke og Skelgårdsskolen kommer vinden i lidt under en tredjedel af året fra lufthavnen.

Ved Børnehuset Gammel Kirkevej, Kastrup Kirke og Gemmas Allé lå niveauet af ultrafine partikler lidt over det, der måles ved gademålestationen på H.C. Andersens Boulevard.

Undersøgelserne viste, at de høje niveauer af ultrafine partikler i området omkring lufthavnen for en stor del stammer fra udledningerne fra flymotorer.

Rapporterne om luftkvaliteten i Tårnby Kommune indeholder modelberegninger, som er med til give bedre informationer om kilderne til luftforureningen i kommunen. Modelberegningerne er også blevet anvendt til at vurdere helbredseffekterne af luftforureningen i Tårnby Komune.

Black Carbon kommer i mindre grad fra fly
Modelberegningerne inkluderer Black Carbon, som er partikler, som overvejende består af kulstofatomer.

For antallet af ultrafine partikler og Black Carbon, viser opgørelsen af udledningerne fra lufthavnen blandt andet den forskel, at hovedparten af de ultrafine partikler kommer fra flymotorerne, mens størstedelen af Black Carbon kommer fra handlingsgrejet, det vil sige de maskiner, som for eksempel bruges til fragt af bagage eller brændstof.

De detaljerede modelberegninger for udledningerne fra lufthavnen har givet forskerne en øget forståelse af sammenhæng mellem udledningerne, spredningen og niveauerne for luftforureningskomponenterne med stor rumlig detaljegrad.

Opgørelsen af udledningerne og de detaljerede informationer om, hvor udledningerne finder sted, vil være nyttig viden i forbindelse med vurdering af konsekvenser af tiltag til reduktion af udledningerne og konsekvenserne af udviklingen af lufthavnen, hedder det i samlerapporten.

De fire delrapporter og samlerapporten kan findes her:
Delrapport 1 - Målinger
Delrapport 2 – Luftforurening og dens helbredseffekter
Delrapport 3 – Detaljeret kortlægning af luftforurening fra Københavns Lufthavn
Delrapport 4 – Virkemiddelkatalog for begrænsning af luftforurening
Kortlægning af partikelforureningen i Tårnby Kommune. Sammenfatning af delrapport 1, 2, 3 og 4

For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorforsker Thomas Ellermann, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet via tel@envs.au.dk eller (+45)23743975.