Aarhus Universitets segl

Sådan passer du bedst din arktiske forskningsstation

71 forskningsstationer i Arktis og de nordlige alpine områder har puljet deres viden og erfaringer om driften af disse forskningsfaciliteter, ofte placeret i de mest øde og vildsomme områder på den nordlige halvkugle.

Sverdrup Forskningstation, Svalbard
Sverdrup forskningsstation på Svalbard, der ejes og drives af Norsk Polarinstitutt er med i håndbogen, der ligesom det tidligere udgivne stationskatalog kan give interesserede et spændende indblik i livet og forskningen på stationerne. Begge publikationer er rigt illustrerede. Foto fra håndbogen: Linda Bakken

Det er der kommet en håndbog for stationsforvaltere ud af – også med tip til de, der planlægger at oprette nye arktiske forskningsstationer.  

De 71 forskningsstationer er samlet i det EU-støttede netværk INTERACT, der tidligere har udgivet et omfattende katalog over de eksisterende stationer med detaljerede oplysninger for hver station om forskningsfaciliteter, logistik, infrastruktur m.v.  

Ligesom stationskataloget udgives den nye håndbog, ”INTERACT Management Planning for Arctic and Northern Alpine research stations – Examples of good practices”, af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, med Elmer Topp-Jørgensen som hovedforfatter og redaktør.  

Elmer Topp-Jørgensen, der er medlem af INTERACT’s Station Manager Forum, fortæller, at bogen er opdelt 11 temaer, der hver beskriver, hvilke overvejelser man skal gøre sig som forvalter af en forskningsstation.  

”Bogen er krydret med eksempler fra stationer i netværket og andre kilder og er først og fremmest tænkt som et opslagsværk for eksisterende stationer, der vil revidere deres praksis, ” siger Elmer Topp-Jørgensen. ”Men den kan også bruges som inspiration i forbindelse med etablering af nye forskningsstationer.”

INTERACT-netværkets forskningsstationer – i de nordeuropæiske lande, Rusland, USA, Canada, Grønland, Island, Færøerne og Skotland – huser årligt tusindvis af forskere inden for bl.a. glaciologi, permafrost, klima, økologi, biodiversitet og biogeokemi.  

Specialkonsulent Morten Rasch, Københavns Universitet, der koordinerer INTERACT’s Station Manager Forum, fortæller, at bogens substans er blevet til i et engageret samarbejde på tværs af de mange forskningsstationer.

”I INTERACT ønsker vi at bidrage med de bedste rammer for den arktiske forskning. En meget stor del af den arktiske forskning foregår ved forskningsstationerne. Derfor giver det rigtig god mening, når vi sammen producerer publikationer, som dels kan være gavnlige for polarforskere på kig efter det rette sted for netop deres forskning, dels kan sikre den bedst mulige service til forskerne, når de ankommer til stationerne,” siger Morten Rasch.  

Håndbogen udgives både elektronisk og i et trykt oplag på 500 eksemplarer. Udgivelsen er finansieret af INTERACT, EU-Kommissionen og Aarhus Universitet.  

Kontakt: Elmer Topp-Jørgensen, INTERACT - Station Managers' Forum
              Tlf. 3018 3111, jetj@bios.au.dk
              DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi 
              Institut for Bioscience, Aarhus Universitet 

 

INTERACT 2014. INTERACT Management planning for Arctic and Northern alpine research stations – Examples of good practices. Ed.: Topp-Jørgensen, E. et al. DCE – Danish Centre for Environment and Energy, Aarhus University, Denmark. 324 pp.  

INTERACT – Management planning (engelsk)

INTERACT – hjemmeside (engelsk)

INTERACT - Stationskatalog (engelsk)