Aarhus Universitets segl

DCE-publikation beskriver den danske indsats for ren luft siden 1970

Forskning, innovation, regulering og teknologi har i tæt samspil i de seneste godt 40 år reduceret luftforureningen i Danmark betragteligt for en lang række forurenende stoffer.

”Energitårnet” i Roskilde
”Energitårnet” i Roskilde pryder publikationens forside.

Udviklingen mod en stedse bedre luftkvalitet bliver nu beskrevet i publikationen ”Clean Air in Denmark - Dedicated efforts since 1970 - Challenges, Solutions and Results” fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Publikationen er på engelsk og udarbejdet i samarbejde med Miljøstyrelsen under Miljøministeriet og organisationen State of Green, der præsenterer Danmarks grønne brand for et internationalt publikum. 

Luftforurening påvirker ikke alene den menneskelige sundhed, men bl.a. også den biologiske mangfoldighed både på landjorden og i vandet, landbrugets afgrøder og i et større perspektiv ozonlaget og Jordens klima. Også disse sider af luftforureningen beskrives.  

Professor Ole Hertel, hovedforfatter på publikationen, peger på de mange fremskridt i bestræbelserne på at forbedre luftkvaliteten.  

”Luftforurening i Danmark påvirker fortsat sundhed, natur og bidrager til påvirkning af det globale klima, men den gode historie er, at den danske indsats har båret frugt, og at luftforureningen i Danmark er aftagende for langt de fleste forureningskomponenter, ” siger han.  

Udgivelsen - med forord af miljøminister Kirsten Brosbøl - er finansieret af Miljøstyrelsen.  

Kontakt: Professor Ole Hertel, tlf. 8715 8514, oh@envs.au.dk
              DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi
              Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet  

Clean Air in Denmark - Dedicated efforts since 1970 - Challenges, Solutions and Results.  Ole Hertel, Thomas Ellermann, Ole-Kenneth Nielsen & Steen Solvang Jensen. 2015. DCE – Danish Centre for Environment and Energy, Aarhus University. 48 s.

Publikationen 

Publikationen som bladre-pdf

Summary på kinesisk (handout)