Aarhus Universitets segl

Forkert udlægning af DCE’s rådgivning om vandløb

Interesseorganisationen Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug påstår i et indlæg på sin hjemmeside, at DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi rådgiver Naturstyrelsen, at vandstanden i 22.000 km vandløb i vandplanerne skal hæves til jordoverfladen for at nå kommende miljømål om planter i vandløbene.

Vandløb
Vandløb ved Næsby på Midtsjælland. Foto: Kirsten Bang

Påstanden fremføres af cand. agro Jan Hjeds, der er den ene af Landsforeningens to repræsentanter i Naturstyrelsens Vandløbsforum, arbejdsgruppe 3. Arbejdsgruppen beskæftiger sig med ”vurdering af virkemidler, herunder alternative virkemidler, til forbedring af de fysiske forhold i vandløb”.  

Jan Hjeds citeres i indlægget på Landsforeningens hjemmeside for følgende:  

"I næste generations vandplaner, som vi sidder og planlægger lige nu, inde i Ida Aukens (SF) vandløbsforum, der har seniorrådgiver Esben Kristensen fra DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) været forbi fire gange, og hver gang har han forklaret, at for at opnå de nye miljømål om planter i vandløbene, så skal vandet op til jordoverfladen. Det er simpelthen et krav, at virkemidlerne får vandet op til jordoverfladen," lyder det fra vandløbseksperten, som frygter for konsekvenserne af de fremtidige tiltag.

"Det miljømål ligger der jo ikke nu - men det kommer i 2015, og det vil sige, at fra 2015 af, der skal vandet op til jordoverfladen i de 22.000 kilometer vandløb, som er i vandplanerne. Alle de sidegrøfter, der afleder vand ud i sådan et vandløb, hvor vandet skal op til jordoverfladen, der kommer vandet jo også op til jordoverfladen i sidegrøfterne," lyder det fra Jan Hjeds, som fortsætter:

"Når DCE siger, det er sådan det skal være, så bliver det jo sådan, hvis ikke vi får stukket en kæp i det hjul".

Jan Hjeds fremfører gennem Landsforeningens hjemmeside sin påstand uagtet, at DCE’s seniorrådgiver Esben Kristensen i personlige mail-svar på uddybende spørgsmål fra Jan Hjeds gør opmærksom på, at andre forhold end vandløbenes vandstand har betydning for vandløbsplanternes tilstand og dermed målopfyldelsen. 

”Vi har på intet tidspunkt sagt, at vandet skal hæves op til jordoverfladen i alle vandløb, og at dette er en nødvendighed for at opnå målopfyldelse. Vi har derimod gentagne gange sagt, at der ofte er en sammenhæng mellem en intakt overgangzone mellem land og vand - som ofte findes, når vandet står nær dets omgivelser - og sandsynligheden for målopfyldelse,” siger seniorrådgiver Esben Kristensen.

Påstanden er ukorrekt

DCE har redegjort for dette i notatet ”Redegørelse for konsekvenser af implementeringen af yderligere kvalitetselementer for målopfyldelsen i vandløb, årsager til manglende opfyldelse og forslag til hvilke virkemidler der kan forbedre tilstanden”, offentliggjort 30. maj 2013, hvor det beskrives, at vandløb med et naturligt vandløbsprofil har en højere andel af målopfyldelse i forhold til planter. Dette skyldes bl.a., at de amfibiske plantearter, der indgår i bedømmelsen af vandløbet, har gode levevilkår i overgangszonen.

Esben Kristensen oplyser videre, at undersøgelser har vist, at når en repræsentativ delmængde af danske vandløb betragtes, har 47 procent af vandløbene p.t. isoleret set målopfyldelse i forhold til planter.

”Man kan derfor på ingen måder opstille så generelle udsagn, som Landsforeningen kommer med, og dens påstand er ukorrekt. I forhold til målopfyldelse er der mange andre faktorer end vandløbets profil og placering i terræn, der har betydning for målopfyldelse, herunder vandløbets øvrige fysiske forhold og graden af forstyrrelser i form af især grødeskæring,” siger Esben Kristensen.

  

Dokumentation

Redegørelse for konsekvenser af implementeringen af yderligere kvalitetselementer for målopfyldelsen i vandløb, årsager til manglende opfyldelse og forslag til hvilke virkemidler der kan forbedre tilstanden. Esben Astrup Kristensen, Annette Baattrup-Pedersen, Peter Wiberg-Larsen & Søren Erik Larsen. 17 s. 
Notatet