Aarhus Universitets segl

Tema 10: Miljøpolitik

Danmark har gennem de seneste årtier udviklet en omfattende natur- og miljøpolitik, som dels bygger på en national indsats, dels bygger på internationale forpligtelser. Indsatsen har bred støtte i befolkningen, idet danskerne er blandt de europæere, som vægter indsatsen mod miljøproblemer højest på den politiske dagsorden.

 

 

Sammenfatning

Danmark anvender i høj grad økonomiske virkemidler i miljøpolitikken. De grønne afgifters andel af det samlede skattetryk – det såkaldte ”grønne skattetryk” – steg op gennem 1990’erne og udgjorde i 2007 5,8 % af bruttonationalproduktet (BNP).

Danmark er ofte en aktiv deltager i internationale miljøaftaler, ligesom Danmark er et af kun fem lande, som opfylder FNs mål for udviklingsbistand, som er et vigtigt element på vejen frem mod en bæredygtig udvikling. Den danske udviklingsbistand faldt dog fra 1,03 % af bruttonationalindkomsten (BNI) i 2001, som var det højeste niveau, til 0,82 % i 2008.

Danskerne har i perioden 2003-2008 i stigende grad prioriteret miljøet højt på den politiske dagsorden, men siden efteråret 2008, hvor den såkaldte finanskrise begyndte, er befolkningens prioritering af miljøindsatsen faldet noget igen.

I internationale sammenligninger er Danmark placeret blandt de bedre lande, hvad angår resultaterne af den nationale miljøindsats. Danmark er nr. 25 på en rangliste over 149 landes miljøindsats (EPI-indekset) og nr. 14 på en rangliste over 151 landes indsats for bæredygtig udvikling (SSI-indekset).