Aarhus Universitets segl

Tema 2: Luft

Der er sket store forbedringer af luftkvaliteten i danske byer, og udledningen af luftforurenende stoffer fra bl.a. industrien er reduceret markant de seneste årtier. Luftforurening er dog fortsat et væsentligt miljøproblem i Danmark og giver anledning til betydelige påvirkninger af miljøet og menneskers sundhed.

 

Sammenfatning

I byerne er der store sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med luftforurening, særligt fra trafikkens udledninger. Det anslås, at ca. 3.400 danskere om året dør før tid som følge af luftforurening med partikler. EUs grænseværdier for partikler (PM10) og nitrogendioxid (NO2) overskrides hvert år i flere af de større danske byer. For andre udledninger er grænseværdierne overholdt.

Danmark er internationalt forpligtet til frem mod 2010 at reducere udledningen af en række luftforurenende gasser. De danske udledninger af svovldioxid (SO2), nitrogenoxider (NOx), ammoniak (NH3) og NMVOC er faldet siden 2000, og reduktionsmålene for 2010 vil sandsynligvis kunne nås. 

De danske udledninger af tungmetaller er reduceret markant siden 1990 og overholder gældende reduktionsmål. Derimod er udledning af tjærestoffer (PAH’er) steget stort, hvilket især skyldes en øget anvendelse af private brændeovne.