Aarhus University Seal

Ulven fra Thy vandrede 850 kilometer

En ny undersøgelse viser, at den døde ulv fra Thy stammede fra et kobbel ulve i Lausitz-regionen i den tyske delstat Sachsen tæt ved grænsen til Polen. Undersøgelsen viser tillige, at ulven var fire år gammel og vandrede 850 kilometer, før den døde i Thy.

Ulven før obduktionen på DTU Veterinærinstituttet. Foto: DTU Veterinærinstituttet/Mette Buck Jensen

Takket være et omfattende DNA-register over de tyske ulve, svarende til det DNA-register, som politiet har over kriminelle, er det lykkedes at finde et 100 procent match på ulven fra Thy. Registret føres af forskergruppen fra Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum i Frankfurt, og det er via samarbejdet med dem, at seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, Aarhus Universitet, har gjort opdagelsen.

”Det er helt unikt, at det er muligt at påvise med så stor sikkerhed, at ulven kommer fra et kobbel, Milkeler-koblet, i Lausitz-området i Sachsen i Tyskland. Normalt har vi jo kun en ringe anelse om hvor vilde dyr i naturen kommer fra, når de ellers ikke er mærkede med sendere eller andre mærker,” siger Liselotte Wesley Andersen.

Den første genetiske identifikation af ulven var fra en indsamling af ulve-afføring i 2010, og de tyske forskere mener, at ulven er født i 2009, hvilket betyder, at den var ca. fire år gammel. Siden 2010 har der ikke været yderligere genetisk identifikation af denne ulv, så den er tilsyneladende vandret ubemærket op gennem Tyskland, krydset grænsen og videre op til Thy, en strækning på ca. 850 km.

De nye informationer om mindst endnu en ulv i området omkring Lem ved Ringkøbing er på denne baggrund slet ikke usandsynlig. Når én kan finde denne rute kan andre også.

For at få bekræftet informationerne om at der er endnu en ulv ved vestkysten vil forskerne fra Aarhus Universitet få indsamlet afføring fra de nævnte områder og i samarbejde med de tyske forskere og deres unikke DNA-register få undersøgt, om man kan få endnu et unikt match.

Kontakt: Seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, tlf. 8715 8842, lwa@dmu.dk 
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi 
Institut for Bioscience, Aarhus Universitet