Aarhus Universitets segl

Regn i ynglesæsonen gavnede Tippernes engfugle

Rigeligt med nedbør i forårs- og sommermånederne i 2012 gav våde enge i fuglereservatet Tipperne i Ringkøbing Fjord og skabte dermed et godt grundlag for ynglende engfuglearter som brushane, der fik adskillige flyvefærdige unger.

Stor kobbersneppe
Antallet af stor kobbersneppe var lille på Tipperne i 2012, sandsynligvis på grund af tilstedeværelsen af vandrefalke ved ynglesæsonens start. Foto: Ole Amstrup ©

Det viser den årlige optælling af ynglefugle på Tipperne fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

De våde enge fik mange brushøns til at blive på Tipperne fremfor at trække videre og tiltrak tillige atlingand og skeand – to svømmeænder tilknyttet engen – som blev registreret med henholdsvis fem og tre ællingekuld. Det er flere kuld, end der for de to arter tilsammen er registreret de seneste årtier. 

Tipperne er imidlertid også ved at blive et yndet jagtområde for vandrefalk. Vandrefalken anses for at være den farligste prædator for de ynglende fugle, og forekomsten af tre vandrefalke på Tipperne og på Værneengene, den sydligste del af Tipperhalvøen, fra midt i april til midt i maj har sandsynligvis haft betydning for, hvor de ynglende engfugle etablerede sig. 

”Det stigende antal vandrefalke kan tilsyneladende gøre et indhug på ynglebestanden,” siger seniorforsker Karsten Laursen, ”og det kan også gå ud over fåtallige arter som stor kobbersneppe. Det er umuligt at påvise den præcise virkning af vandrefalkenes tilstedeværelse, men 17 af de 74 par store kobbersnepper på Tipperne året før manglede i 2012, og på den nordlige del af Værneengene manglede 14 af de 28 par fra 2011.”

Klyde på Tipperne

Klyden er en fåtallig ynglefugl herhjemme. Antallet på reservatet Tipperne i Vestjylland er næsten halveret over de sidste ti år. Foto: Ole Amstrup©

Notatet er udarbejdet for Naturstyrelsen som en del af afrapporteringen under det nationale overvågningsprogram for vandmiljø og natur, NOVANA.  

Kontakt: Seniorforsker Karsten Laursen, tlf. 8715 8846, kl@dmu.dk 
              DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi 
              Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Ynglefugle på Tipperne 2012. Ole Thorup og Karsten Laursen. DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. 7 s.

Notatet