Aarhus Universitets segl

Fremgang at spore for vandmiljøet også i 2012

Udbredelsen af iltsvind i fjordene og de åbne farvande var i 2012 på linje med 2010 og 2011 væsentligt under de forudgående år, og en analyse af iltsvindets udbredelse i perioden 1989-2012 indikerer en form for strukturskifte i det marine system mod en genskabelse af en mere iltet havbund.

Farvandet ved Elsehoved på Sydøstfyn. Foto: Kirsten Bang
Farvandet ved Elsehoved på Sydøstfyn. Foto: Kirsten Bang

Det fremgår af rapporten ”Vandmiljø og Natur 2012” fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Rapporten sammenfatter resultaterne fra det nationale overvågningsprogram for vandmiljø og natur (NOVANA) for 2012 og bygger på rapporter for de enkelte delprogrammer af NOVANA. DCE offentliggør rapporten i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Naturstyrelsen.

Udbredelsen af iltsvind var i årene 2010-2012 betydeligt mindre end i en forudgående årrække med aftagende udbredelse af iltsvind. Tillige sås en ændring i forholdet mellem udbredelsen af moderat og kraftigt iltsvind.  

Desuden er der de seneste 10 år set en positiv udvikling i iltforholdene i langt de fleste marine områder, ligesom de seneste års positive udviklingstendens for ålegræssets dybdeudbredelse og dækningsgrad i Limfjorden og enkelte øvrige kystområder tyder på, at udviklingen i nogle områder bevæger sig i retning mod et bedre fjord- og havmiljø. Det usædvanligt klare vand, som karakteriserede de marine områder i 2012, støtter sammen med tendensen til mindre udbredelse af iltsvind en sådan positiv udvikling.

Vandløb, søer og grundvand

Også for vandløb, søer og grundvand er udviklingen stabil i positiv retning.

Over 60 procent af vandløbene i kontrolovervågningsprogrammet ligger nu i faunaklasse 5 eller over, hvilket er en forøgelse i forhold til de foregående år. Vandløbskvaliteten bedømmes i faunaklasser fra 1-7, hvor 1 er udtryk for den dårligste vandløbskvalitet og 7 for den bedste.

For søerne kan de forbedringer, der gennem NOVANA-perioden er påvist i de intensivt overvågede søer, stadig kan konstateres, herunder markant lavere koncentrationer af kvælstof og fosfor, øget sigtdybde, planter gror på dybere vand end i begyndelsen af 1990’erne og indholdet af alger målt som klorofyl a er lavere.

I grundvandet er der påvist pesticider i ca. 40 procent af indtag, der er undersøgt i forbindelse med grundvandsovervågningen. Det er på samme niveau som de foregående år. En analyse af pesticidfundene indikerer, at pesticidkoncentrationen i udvaskningen fra overfladen er faldende. Desuden viser tidsserier, at i de tilfælde, hvor der er fundet pesticider, er der generelt fundet faldende gennemsnitskoncentrationer af stoffer, som er forbudte eller regulerede.

Generelt er der sket en betydelig reduktion i tilførslen af næringsstofferne kvælstof og fosfor til vandløb, søer og havet siden 1989 som følge af vandmiljøplanerne; men når der tages højde for klimatiske forhold, er der generelt set ikke sket større ændringer i tilførslen af fosfor fra punktkilder og landbrug til vandmiljøet siden slutningen af 1990’erne. Der har dog været en svagt faldende udledning af kvælstof i de senere år. Det gennemsnitlige indhold af kvælstof i det vand, der løber til havet, har i de seneste tre år været det laveste siden 1990. 

Om NOVANA 

Det danske nationale overvågningsprogram NOVANA er et integreret program med en samlet og systematisk overvågning af natur og miljø. Overvågningen dækker væsentlige dele af Danmarks internationale forpligtelser samt nationale overvågningsbehov og dokumenterer herunder effekterne af forskellige planer som eksempelvis vandmiljøplanerne. Naturstyrelsen har ansvaret for det nationale overvågningsprogram.  

NOVANA-programmet for 2011-2015

Kontakt: Chefkonsulent Poul Nordemann Jensen, tlf. 8715 8793, pnj@dmu.dk 
               chefkonsulent Susanne Boutrup, tlf. 8715 8794, sub@dmu.dk 
               DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

No. 78: Vandmiljø og Natur 2012. NOVANA. Tilstand og udvikling - faglig sammenfatning. Jensen, P.N., Boutrup, S., Svendsen, L.M., Blicher-Mathiesen, G., Wiberg-Larsen, P., Bjerring, R., Hansen, J.W., Ellermann, T., Thorling, L. & Holm, A.G. 2013. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 86 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 78. 
Sammenfatning | Hele rapporten (6,83 MB)  

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en række delrapporter som er offentliggjort samtidig med den sammenfattende rapport. Det drejer sig om følgende delrapporter:

Nr. 77: Marine områder 2012. NOVANA. Hansen, J.W. (red.) 2013. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 162 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 77.
Sammenfatning | Summary | Hele rapporten i pdf-format (12,75 MB)

No. 76: Søer 2012. NOVANA. Bjerring. R., Johansson, L.S., Søndergaard, M., Jeppesen, E., Lauridsen, T.L., Kjeldgaard, A., Sortkjær, L., Windolf, J. & Bøgestrand, J. 2013. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 84 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 76. 
Sammenfatning | Hele rapporten (4,42 MB)  

No. 75: Vandløb 2012. NOVANA. Wiberg-Larsen, P., Windolf, J., Bøgestrand. J., Baattrup-Pedersen, A., Kristensen, E.A., Larsen, S.E., Thodsen, H., Ovesen, N.B., Bjerring. R., Kronvang, B. & Kjeldgaard, A. 2013. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 84 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 75. 
Sammenfatning | Hele rapporten (4,66 MB)  

No. 74: Landovervågningsoplande 2012. NOVANA. Blicher-Mathiesen, G., Rasmussen, A., Grant, R., Jensen, P.G., Hansen, B. & Thorling, L. 2013. Aarhus Universitet, DCE–Nationalt Center for Miljø og Energi. 154 s.–Videnskabelig rapport fra DCE–Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 74. 
Sammenfatning | Hele rapporten (4,48 MB)  

No. 73: Atmosfærisk deposition 2012. NOVANA. Ellermann, T., Andersen, H.V., Bossi, R., Christensen, J., Løfstrøm, P., Monies, C., Grundahl, L. & Geels, C. 2013. Aarhus Universitet, DCE–Nationalt Center for Miljø og Energi. 85 s.–Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 73. 
Sammenfatning | Hele rapporten (6,18 MB)  

Punktkilder 2012. Naturstyrelsen 2013. - www.nst.dk

Grundvand. Status og udvikling 1989-2012. Thorling, L., Brüsch, W., Hansen, B., Larsen, C.L., Mielby, S., Troldborg, L. og Sørensen, B. L., 2013: Grundvand. Status og udvikling 1989 – 2012. Teknisk rapport, GEUS 2013.
Rapporten     www.geus.dk