Aarhus Universitets segl

Fokus på luftkvalitet hos Miljøagenturet på Københavns kulturnat

EU har erklæret 2013 for ”Luftens år” med fokus på ren og god luftkvalitet i unionens miljøpolitiske diskussioner. Eksperter fra DCE og Institut for Miljøvidenskab bidrager med deres viden, når Det Europæiske Miljøagentur på Kongens Nytorv i København lufter emnet for børn og voksne på Kulturnatten.

Det Europæiske Miljøagentur på Kongens Nytorv i København. Foto: EEA
Det Europæiske Miljøagentur på Kongens Nytorv i København. Foto: EEA

DCE varetager således den nationale overvågning af luftkvaliteten i Danmark med kontinuerlige målinger af luftens indhold af en række stoffer og gasser gennem et net af by- og landbaserede luftmålestationer rundt om i landet. Data fra overvågningen af luftkvaliteten ligger til grund for en stor del af forskningen og den forskningsbaserede rådgivning af myndighederne, som foregår ved DCE/Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Ved Miljøagenturets arrangement på Kulturnatten fredag den 11. oktober fra kl. 18 præsenterer DCE-medarbejdere det nationale luftovervågningsprogram og den online-adgang til luftdata, som danskerne har bl.a. gennem DR’s tekst-tv, men også via universitetets egne hjemmesider.

Luftforurening har effekter på den menneskelige sundhed. Bittesmå partikler i luften fra f.eks. køretøjers udstødning eller brændende stearinlys udgør et sundhedsproblem, og seniorforsker Andreas Massling og kemotekniker Bjarne Jensen vil fortælle om partikelmålinger og med en partikelmåler tælle partiklerne i en enkelt mundfuld udåndingsluft.

Befolkningens behov for viden god versus dårlig luftkvalitet kommer også til udtryk i en interaktiv hjemmeside, der skal vise niveauet for luftforurening for hver enkelt adresse i hele landet. Hjemmesiden er under færdiggørelse, og under overskriften ”luften på din vej” vil to af udviklerne, seniorforsker Steen Solvang Jensen og GIS-specialist Thomas Becker, demonstrere den. Foreløbig rummer den interaktive hjemmeside alene demonstrationsdata for Roskilde.

God luftkvalitet er ikke blot nødvendig for mennesker, men også for planter, dyr og hele økosystemer. Seniorforsker Lise Lotte Sørensen fokuserer ved Miljøagenturets arrangement på kvælstoftransporten i luften og kvælstofafsætningen i naturen – på landjord og i havet. På både landjord og i havet påvirker kvælstof udledt fra aktiviteter som landbrug og trafik naturen.

Naturen og menneskene i Grønland og det øvrige Arktis påvirkes også af luftforurening, der er langtransporteret fra andre dele af kloden. DCE måler også i Højarktis luftforureningen. Det sker ved Villum Research Station, Station Nord i det nordligste Grønland, og det fortæller professor Henrik Skov om.

Men luftforurening kan også være naturlige allergener som græs- eller birkepollen, der fremkalder allergiske reaktioner i et voksende antal mennesker. Ph.d.-studerende Pia Viuf Ørby forsker i disse pollen, deres virkninger og transportveje og i samspillet mellem pollen og luftforurening. Sammen med Andreas Brændholt fra Astma-Allergi Danmark deler Pia Viuf Ørby sin viden om denne form for luftforurening, viser hvordan en pollenfælde virker og hvordan pollen ser ud helt tæt på.  

Kulturnatten, fredag den 11. oktober kl. 18 hos Det Europæiske Miljøagentur, Kongens Nytorv 6, København

Luftsider hos DCE/Institut for Miljøvidenskab

Miljøagenturets program - på engelsk

Miljøagenturets hjemmeside 

Kulturnatten.dk