Aarhus Universitets segl

Første arealdata for alle danske lysåbne habitatnaturtyper

Areal og udbredelse af samtlige 34 lysåbne habitatnaturtyper præsenteres for første gang i årets afrapportering af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet og naturen, NOVANA. Det fremgår af rapporten ”Vandmiljø og Natur 2011” fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Strandeng ved brakvandssøen Flasken nær Kalundborg på Nordvestsjælland. Foto: Henriette Bjerregaard, NST Aarhus ©

Rapporten, der bygger på rapporter for de enkelte delprogrammer af NOVANA, offentliggøres i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Naturstyrelsen.

18 lysåbne habitatnaturtyper blev kortlagt i 2004-05 og igen i 2010-11, medens de øvrige 16 naturtyper blev kortlagt for første gang i perioden 2010-2011. Eksempler på de 34 naturtyper er strandeng, klithede, surt overdrev og kildevæld. De nye data fra kortlægningen og den løbende NOVANA-overvågning har for flere af naturtyperne betydet væsentlige ændringer i skønnene for deres areal og udbredelse. Kortlægningen dækker kun habitatområderne, dvs. områder som er udpegede og særligt beskyttede i henhold til EU’s Habitatdirektiv. For at få det fulde billede af habitatnaturtypernes udbredelse i hele Danmark er resultaterne fra kortlægningen skaleret op til hele landarealet.

Udover at præsentere udbredelsesområder og areal for 34 lysåbne terrestriske habitatnaturtyper fokuserer dette års særskilte NOVANA-rapport for naturtyper, ”Terrestriske habitatnaturtyper 2011. NOVANA”, på udviklingstendenser i udvalgte indikatorer for tilstanden på de intensivt overvågede stationer i de lysåbne naturtyper kalksandsoverdrev, kalkoverdrev, sure overdrev, tidvis våd eng, hængesæk, tørvelavninger, avneknippemose og kildevæld.

Naturtilstanden på de kortlagte arealer offentliggør DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi i en selvstændig rapport, hvor fordelingen af naturtilstand, struktur- og artsindeks for de kortlagte arealer er sammenlignet med første tilstandsvurdering fra 2009. Tilstandsvurderingen af de lysåbne habitatnaturtyper, der er kortlagt både i 2004-05 og i 2010-11 viser i store træk et uændret billede. Trods større eller mindre arealændringer er arealernes fordeling i tilstandsklasserne relativt uændret.

Rapporten ”Tilstandsvurdering af Habitatnaturtyper 2010-11

Læs om Habitatområderne og Natura 2000 (Naturstyrelsens hjemmeside)

Andre hovedresultater i ”Vandmiljø og Natur 2011”

Generelle udviklingstendenser for kvælstof og fosfor i overfladevand - Når der tages højde for klimatiske forhold, er der generelt set ikke sket større ændringer i tilførslen af kvælstof fra punktkilder og landbrug til vandmiljøet efter ca. 2003. Der har dog været en tendens til en svagt faldende udledning af kvælstof de senere år. Det gennemsnitlige indhold af kvælstof i det vand, der løber til havet, har i 2010 og 2011 været det laveste siden 1990.

Grundvand - Der blev i 2011 fundet et eller flere pesticider i knap 40 procent af de undersøgte indtag i grundvandsovervågningen, grænseværdien for pesticider i grundvand var overskredet i 11 procent af de undersøgte indtag. Blandt de undersøgte pesticider og nedbrydningsprodukter er både godkendte, regulerede og forbudte pesticider. De regulerede pesticider er godkendte, men deres anvendelse er reguleret efter den oprindelige godkendelse for at nedsætte risikoen for nedsivning til grundvandet.

I 2011 blev der i 34 procent af de undersøgte indtag fundet forbudte pestcider og nedbrydningsprodukter, mens der blev fundet regulerede og godkendte pesticider og nedbrydningsprodukter i henholdsvis seks og én procent af de undersøgte indtag. Ved vandværkernes boringskontrol blev der i 2011 fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i koncentrationer over grænseværdien i fire procent af de undersøgte indtag. Ved både grundvandsovervågningen og vandværkernes boringskontrol blev pesticider og nedbrydningsprodukter fundet med størst hyppighed i de øvre grundvandsmagasiner.

Spildevand - Spildevandets indhold af næringsstoffer, kvælstof, fosfor og organisk stof var i 2011 på samme lave niveau som de seneste 5-10 år. Metaller og miljøfremmede stoffer blev i 2011 målt i koncentrationer, der ikke giver indikation på, at udledningerne har givet anledning til overskridelse af miljøkvalitetskravene i de vandområder, der er udledt til. Undtaget herfra er zink og kobber, hvor det ikke kan afvises, at der er forekommet overskridelser. Blandt de organiske miljøfremmede stoffer blev enkelte af de undersøgte perfluorerede forbindelser fundet i de højeste koncentrationer. De perfluorerede forbindelser og enkelte lægemidler var blandt de hyppigst fundne stoffer i spildevandet i 2011.

Vandløb og søer - En fornyet gennemgang af datagrundlaget for bundfauna i vandløb har vist, at udviklingen fra begyndelsen af 1990’erne har været endnu mere markant end tidligere antaget, idet andelen af vandløb med de bedste faunaklasser 5, 6 og 7 er steget fra ca. 20 procent til i dag ca. 55 procent.

En sammenstilling af data for vandløbenes indhold af organisk stof (BI5) indikerer en sammenhæng mellem reduktion i indholdet af BI5 og forbedringen i faunaklassen, omend det ikke har været muligt at adskille effekten af forbedret spildevandsrensning (fald i BI5) og en effekt af forbedrede fysiske forhold som følge af ændret vandløbsvedligeholdelse.

I søerne har der ikke været betydelige ændringer i de centrale parametre i 2011. Det betyder, at de forbedringer, der gennem NOVANA-perioden er påvist i de årligt overvågede søer, stadig kan konstateres, herunder

  • Markant lavere koncentrationer af kvælstof (2011 viste de lavest målte kvælstofkoncentrationer) og fosfor
  • Øget sigtdybde
  • Planterne forekommer på dybere vand end i begyndelsen af 1990’erne
  • Lavere indhold af alger målt som klorofyl a.

 

Marine områder - Udbredelsen af iltsvind var i 2011 på linje med året før og væsentligt under de forudgående år. Meget tyder på, at det samme er tilfældet i 2012. Den meget store fremgang i 2010, der var i antallet af bunddyr, har ikke kunnet holde sig ind i 2011, hvor antallet af bundlevende dyr igen er faldet.

En nærmere analyse af ålegræssets udbredelse og udvikling i 20 konkrete kystområder og fjorde viser store forskelle områderne imellem. I langt de fleste områder er der i perioden 1989-2011 enten ikke konstateret en udvikling, eller ålegræsset er rykket ind på lavere vand. Kun i 10 procent af de 20 områder vokser ålegræsset nu på større dybder end omkring 1990. Der er dog også områder, f. eks. Limfjorden, hvor ålegræsset er i fremgang, men endnu ikke har nået udbredelsen omkring 1990.

Luft - Overvågningen af luften i perioden 1990-2011 har vist, at tilførslen af kvælstof fra luften til natur- og vandområder varierer mellem årene afhængig af de meteorologiske forhold, men tilførslen er faldet set over hele overvågningsperioden 1990-2011. Samlet set er den mængde kvælstof, som tilføres fra luften til natur- og vandområder inkl. havområder, faldet med ca. 30 procent. Faldet har baggrund i en reduktion af såvel udenlandske som danske kilder.

Om NOVANA

Det danske nationale overvågningsprogram NOVANA er et integreret program med en samlet og systematisk overvågning af natur og miljø. Overvågningen dækker væsentlige dele af Danmarks internationale forpligtelser samt nationale overvågningsbehov, herunder dokumenterer effekterne af forskellige planer som eksempelvis vandmiljøplanerne. Naturstyrelsen har ansvaret for det nationale overvågningsprogram.
NOVANA-programmet for 2011-2015 

Kontakt: Poul Nordemann Jensen, tlf. 8715 8793, pnj@dmu.dk 
             Susanne Boutrup, tlf. 8715 8794, sub@dmu.dk 
             Jesper Fredshavn, tlf. 8715 8859, jfr@dmu.dk 
             DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

 

Vandmiljø og Natur 2011. NOVANA. Tilstand og udvikling – faglig sammenfatning. Jensen, P.N., Boutrup, S., Fredshavn, J.R., Svendsen, L.M., Blicher-Mathiesen, G., Wiberg-Larsen, P., Bjerring, R., Hansen, J.W., Nielsen, K.E., Ellermann, T., Thorling, L. & Holm, A.G. 2012. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 102 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 36

Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (9,9 MB)

Kontakt: Poul Nordemann Jensen, tlf. 8715 8793, pnj@dmu.dk 
              Susanne Boutrup, tlf. 8715 8794, sub@dmu.dk 
              DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en række delrapporter som er offentliggjort samtidig med den sammenfattende rapport. Det drejer sig om følgende delrapporter:

Atmosfærisk deposition 2011: NOVANA. Ellermann, T., Andersen, H.V., Bossi, R., Christensen, J., Løfstrøm, P., Monies, C., Grundahl, L. & Geels, C. 2012: Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi. 82s. –Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 30. 

SammenfatningHele rapporten i pdf-format (3 MB)

Kontakt: Seniorforsker Thomas Ellermann, tlf. 8715 8526, tel@dmu.dk
               DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Landovervågningsoplande 2011. NOVANA. Blicher-Mathiesen, G., Grant, R., Jensen, P.G., Hansen, B. & Thorling, L. 2012. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 148 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 31

SammenfatningHele rapporten i pdf-format ( 5 MB)

Kontakt: Seniorrådgiver Gitte Blicher-Mathiesen, tlf. 8715 8758, gbm@dmu.dk 
               DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Vandløb 2011. NOVANA. Wiberg-Larsen, P., Windolf, J., Bøgestrand, J., Larsen, S.E., Thodsen, H., Ovesen, N.B., Kronvang, B. & Kjeldgaard, A. 2012. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 70 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 32 

Sammenfatning | Hele rapporten i pdf-format (5,1 MB)

Kontakt: Cand. scient. Jørgen Windolf, tlf, 8715 8763, jwn@dmu.dk 
              DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Søer 2011. NOVANA. Bjerring, R. Johansson, L.S., Søndergaard, M., Lauridsen, T.L., Kjeldgaard, A., Sortkjær, L., Windolf, J., Bøgestrand, J. 2012. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 100 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 33

SammenfatningHele rapporten i pdf-format (4,8 MB)

Kontakt: Forsker Rikke Bjerring, tlf. 8715 8784, rbh@dmu.dk 
              DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Marine områder 2011. NOVANA.  Hansen, J.W. (red.) 2012:  Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 154 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 34

SammenfatningSummaryHele rapporten i pdf-format (11,5 MB)

Kontakt: Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, tlf. 8715 8805,  jwh@dmu.dk 
               DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Terrestriske habitatnaturtyper 2011 – udvikling og areal. NOVANA. Nielsen, K.E., Damgaard, C., Nygaard, B., Bladt, J., Ejrnæs, R. & Bruus, M. 2012. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 118 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 35

SammenfatningHele rapporten i pdf-format (9,9 MB)

Kontakt: Seniorrådgiver Jesper Fredshavn, tlf. 8715 8859, jfr@dmu.dk 
              DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet

Punktkilder 2011. Naturstyrelsen 2012. - www.nst.dk

Grundvand. Status og udvikling 1989-2011. Thorling, L. (red.) 2012. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland – GEUS. - www.geus.dk